Værdiløse PEP-lister fra Finanstilsynet?
08 Maj. 2018 af Rasmus Philip Rask

Alle vil rigtigt gerne slå bankerne oveni hovedet når de ikke gør deres compliance arbejde godt nok. Politikerne står nærmest i kø, men samtidigt indfører de en række håbløse retningslinjer som bankerne skal følge:

Brian Mikkelsen har ladet Finanstilsynet udarbejde en autoritativ PEP-liste, som er så mangelfuld at den kun gør ondt værre. Finanstilsynet har pålagt alle organisationer der er omfattet af Hvidvaskloven om Politisk Eksponerede at indberette personer til listen, men gør de det og kontrolleres det om oplysningerne er rigtige?

For godt et år siden beskrev Ekstra Bladet hvordan Ventres fiskeriordfører Thomas Danielsen havde oprettet et selskab og fået et kapitalindskud på 4 millioner fra en af de berømte kvotekonger i selskabet. En sådan transaktion er formentlig udtryk for et ønske om et stærkt samarbejde i regi af et selskab med nogen produkter, men det burde nok være en transaktion bankerne skulle kontrollere efter reglerne om Customer Due Dilligence CDD og spørge ind til hvorfra midlerne stammer, hvad er formålet og er der nogen PEP'ere involveret? Men er Thomas Danielsen på den officielle PEP-liste? Det korte svar er NEJ.

Det er han ikke i skrivende stund, men det kan jo være han kommer det i løbet af dagen når en journalist ringer til Finanstilsynet og beder om en begrundelse.

Som privat aktør er det naturligvis fint at den officielle PEP-liste er mangelfuld, det giver os særdeles stærke salgs argumenter i vores dialog med kunderne, men der vil være nogen der læner sig tilbage og forholder sig til den officielle liste. De banker og selskaber vil udføre deres compliance-arbejde i god tro, hvis de altså også kontrollerer familiemedlemmer og forretningsforbindelser til dem på listen. Men mon ikke der er nogen der gerne vil slå dem oveni hovedet, hvis de ikke ved at Thomas Danielsen er PEP?